Historie Buitenboordmotoren

In deze blog post vindt u informatie van de historie van buitenboordmotoren.

De uitvinding van een buitenboordmotor

Gustave Trouvé creëerde de eerste bekende buitenboordmotor, een bescheiden elektrisch apparaat van 5 kilogram (11 pond) dat in mei 1880 werd gepatenteerd (Patent nr. 136.560). Later ontwikkelde American Motors Co. in 1896 misschien zo'n 25 buitenboordmotoren op benzine, maar geen van deze twee pionierspogingen lijkt enige invloed te hebben gehad.

De komst van de buitenboordmotoren op de openmarkt

De Waterman buitenboordmotor lijkt de eerste door benzine aangedreven buitenboordmotor te zijn die op grote schaal verkrijgbaar was. Hij werd ontwikkeld vanaf 1903, met een patentaanvraag in 1905. Vanaf 1906 produceerde de firma duizenden van zijn "Porto-Motor" eenheden, waarvan er tegen 1914 25.000 waren verkocht. Caille Motor Company uit Detroit, die binnenboordmotoren voor boten vervaardigt, was van essentieel belang bij de ontwikkeling van de cilinder en de motoren.

Start van de succesvolle buitenboordmotoren

De meest succesvolle vroege buitenboordmotor werd in 1909 ontworpen door de Noors-Amerikaanse uitvinder Ole Evinrude. Tussen 1909 en 1912 maakte Evinrude duizenden van zijn buitenboordmotoren en de drie-pk's werden over de hele wereld verkocht. Zijn Evinrude Outboard Co. werd aan andere eigenaars verkocht, en hij werd nog succesvoller nadat hij het ELTO bedrijf startte om een twee-cilinder motor te produceren - ELTO stond voor Evinrude Light Twin Outboard. De jaren 1920 waren het eerste hoogtepunt voor de buitenboordmotor met Evinrude, Johnson, ELTO, Atwater Lockwood en tientallen andere fabrikanten in het veld.

2 takt buitenboordmotoren

Van oudsher zijn de meeste buitenboordmotoren tweetaktmotoren met een carburateur vanwege de inherente eenvoud, betrouwbaarheid, lage kosten en het lichte gewicht van het ontwerp. Nadelen zijn de toegenomen vervuiling door de grote hoeveelheid onverbrande benzine en olie in de uitlaat, en het hogere geluidsniveau.

© 2021 - 2022 B&A Onderdelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel